Почетна > Свет
Свет

У понедељак почиње суђење Трампу, прво за кривично дело једном председнику САД

Пред окружним судом на Мехнетну у Њујорку у понедељак ће почети суђење бившем председнику САД Доналду Трампу, што је прво суђење једном америчком председнику у историји по оптужници за кривично дело.
Фото: Танјуг/AP Photo/Charlie Neibergall

Није познато да ли ће Трамп присустовати првом рочишту, али се од њега очекује да се појављује пред њујоршким судом у овом процесу, док води кампању за председничке изборе у новембру, пренео је АП.

Трампов бивши адвокат и сарадник Мајкл Коен требало би да сведочи у овом процесу.

Коен је раније признао да је постојала шема исплаћивања новца порно глумици Сторми Данијелс.

Данијелс је такође рекла да очекује позив за сведочење у овом процесу.

Трамп се терети да је фалсификовао пословна документа када је порно глумици Сторми Данијелс, преко свог сарадника Коена, платио 130.000 долара да не би јавно говорила о њиховој наводној афери.

Трамп је све оптужбе негирао и оценио их као политички мотивисане.

Оптужница, коју је подигао тужилац Алвин Браг, у 34 тачке терети Трампа за фалсификовање пословних докумената, а тужилаштво тврди да је Трамп кривотворењем тих докумената заправо желео да прикрије утицај на изборну кампању 2016. године, односно умањи штету која би настала због откривања наводних афера.

Трамп је новац који је исплатио Данијелс преко свога адвоката у пословним књигама приказао као трошкове за адвоката.

То је било 2016. године када је Трамп био у кампањи за председника.

Оптужница против Трампа подигнута је у марту 2023. године, а почетак суђења био је заказан за 25. март ове године, али је више пута одлаган јер је Трампов тим тражио додатно време за прикупљање документације.

За фалсификовање пословних докумената Трампу прети казна од четири године затвора, али би он могао да добије и мању казну јер до сада није осуђиван.

Tramp je kao predsednik smatrao da Ukrajina mora biti deo Rusije za vreme

 

Преузмите андроид апликацију.