Почетна > Свет
Свет

У пољском чворишту НАТО-а букнула епидемија легионарске болести

Епидемија легионарске болести, узрокована бактеријом Легионела, избила је у Жешову, главном граду пољског Подкарпатског војводства и стратешком чворишту НАТО-а у Европи.
Фото: Танјуг/Francis Chandler/CDC via AP, File)

Случај истражује и Агенција за унутрашњу безбедност Пољске, будући да је Жестов стратешки важан и најбоље заштићен град – седиште НАТО у Европи из кога се дистрибуира оружје у Украјину, па се сумња да је епидемија можда диверзија или саботажа.

Легионелоза је болест која се не преноси контактом, али може прскањем воде затроване бактеријама, због чега стручњаци претпостављају да је до епидемије дошло највероватније туширањем, преноси Еурактив.

Урађени тестови показали су да је вода у градском водоводу контаминирана бактеријом легионеле, а у току је истрага како је могло да дође до контаминације.

Током епидемије, која траје већ две недеље, најмање 11 људи је већ умрло, а 144 су се заразиле, а како се наводи, већина оболелих су старије особе.

Инфекција легионелом изазива акутну упалу плућа, а прате га општи симптоми слични грипу, повраћање и дијареја.

Први налази показали су да не постоји умешаност треће стране у изазивање ситуације опасне по живот, али истрага и потрага за извором контаминиране воде.

Indijski lunarni rover potvrdio prisustvo sumpora u blizini južnog pola Meseca

Преузмите андроид апликацију.