Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

У петак се одржава традиционална манифестација „Књига у срцу”

У петак, 24. марта 2023. године, у 18 часова, у простору Дигиталног омладинског центра Градске библиотеке у Новом Саду (Војводе Путника 1, први спрат), одржаће се традиционална манифестација „Књига у срцу“ – сусрет са највернијим и највреднијим читаоцима, децом узраста од петог до осмог разреда основне школе.
Фото: Pixabay/Veronika_Andrews

Централни део манифестације биће додела награда и дружење са почасном гошћом – Тањом Лебовић из службе за односе са јавношћу Издавачке куће „Прополис букс” из Београда.

У музичком делу програма наступиће ученице Музичке школе „Исидор Бајић”, Дуња Лукић – хармоника (класа: Драган Мирковић) и Катарина Теофанов – флаута (класа: Јасна Марковић-Вујановић).

Ове године обележава се 20 година манифестације „Књига у срцу” и 68 година од оснивања Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду.

Од читалачке значке до књиге у срцу

Програм Дечјег одељења „Читалачка значка за децу” 2003. године доживљава својеврсну ренесансу, када му проф. др Јован Љуштановић кумује, дајући назив „Књига у срцу”. Прва будућа традиционална манифестација Дечјег одељења одржана је 2003. године, у дворишту Библиотеке, као наставак реализације некадашње „Читалачке значке” – доделе признања највернијим и највреднијим малим читаоцима – али у новој организацији и под новим именом. На свечаности доделе признања почасни гости били су књижевник Перо Зубац, проф. др Јован Љуштановић и млада књижевница Марија Струњаш.

Отада се једном годишње награђују чланови Дечјег одељења, али и деца из других огранака Библиотеке. Реч је о највреднијим и најактивнијим младим читаоцима, који су прочитали велики број квалитетних наслова и који континуирано граде свој читалачки укус. Од 2013. године старосна граница је померена на узраст од петог до осмог разреда, како би се наградили и подстакли на читање млади у осетљивом пубертетском узрасту.

Свечана додела признања „Књига у срцу”, поводом обележавања 60 година постојања и рада Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду, одржана је у Свечаној сали Градске куће, 11. децембра 2015. године.

Захвалнице су додељене појединцима, установама, пријатељима и сарадницима из различитих установа културе, образовања, медија и различитих друштвених и привредних области. У част награђеих наступио је пар из Плесне школе „Алегра” из Новог Сада. Том приликом, изведена је и премијера ТВ спота и песме „Библиотека”, химне Дечјег одељења, настале у оквиру пројекта „Музичка спајалица” Музичке радионице „До Ре Ми”.

Predstava „Metamorfoze“ u Pozorištu mladih

 

Преузмите андроид апликацију.