Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

У петак 15. септембра стручно вођење кроз изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована

У оквиру пратећег програма изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована у петак, 15. септембра у 19.00 сати одржаће се стручно тумачење изложбе. Публику ће водити кустоскиња ГМС Ивана Јањић, ауторка изложбе.
Фото: Градске инфо

Сваки предмет Поклон-збирке Драгише Брашована, поред својих историјско-уметничких карактеристика, чува и део приче о начину живота, потребама и навикама чувеног архитекте. Необичне првобитне намене, а посебно Брашованове интервенције у ентеријеру и склапања елемената у храбре целине, одражавале су укус зрелог ствараоца  који иза фасаде креира свој свет.

У том свету нежне порцеланске латице сударају се са чврстом површином мермера, меснато акантусово лишће са дискретним ромбоидним линијама, једноставни стубићи су граничници заталасаним формама, док све скупа поиграва обједињено светлошћу са различитих извора. Светлост, кључна нематеријална компонента ентеријера у рукама архитекте постаје материјал, шарајући површине зидова и таваница преклопљеним полусенкама и сенкама оживљених предмета.

На стручном тумачењу изложбе публика ће бити у прилици да чује шта је све чинило магичним простор у коме је живео и стварао архитекта Драгиша Брашован, и зашто је тим Галерије креирао посебну просторију у завршници изложбе као својеврсни омаж великом архитекти.

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована је продужена до суботе, 30. септембра 2023. године.

Predavanje „Solunci – značaj dobrovoljačkog pokreta za oslobođenje i ujedinjenje Srbije“ 15. septembra u Muzeju Vojvodine

Преузмите андроид апликацију.