Почетна > Свет
Свет

У овим градовима је највећа гужва у саобраћају

Иако живот у граду има безброј бенефита, једна од најгорих ствари јесте гужва у саобраћају. Осим што трошимо време и гориво, приликом велике гужве ствара се нервоза међу учесницима у саобраћају.
london, saobracaj
Фото: Unsplash/Lucas Davies

Истраживање под називом “Global Traffic Scorecard” (обухвата 50 земаља и преко 1.000 градова широм света), коју је спровела аналитичка компанија Inrix 2022. године, показало је који су то градови у којима је највећа саобраћајна гужва.

На овој листи прво место заузима Лондон, у ком возачи, по истраживању, потраће 156 сати годишње у саобраћајним застојима.
На другом месту нашао се Чикаго, а за њим Париз. У Чикагу возачи потроше 155 сати, а у Паризу 138 сати годишње у саобраћају.

Главног града Србије нема на целокупној листи, зато што није обухваћен истраживањем.

Листа градова:
  1. Лондон
  2. Чикаго
  3. Париз
  4. Бостон
  5. Њујорк
  6. Богота
  7. Торонто
  8. Мајами
  9. Палермо
  10. Монтереј
Постоје две опште врсте саобраћајних гужви: понављајуће и непоновљиве.

Понављајуће су најчешће и оне се дешавају свакодневно, и то због недостатка капацитета на путу. С друге стране имамо и непоновљиве саобраћајне гужве, у ову поделу спадају лоши временски услови и саобраћајне незгоде.

Постоје још неке специфичне категорије:

Животна средина (непонављајућа)
Механички фактори (непонављајући)
Људски фактор (непонављајућа)
Инфраструктура (понављајуће).

Поставља се питање како се решити саобраћајне гужве, док заправо то није лак задатак. На пример, у Синагапуру се контролише број аутомобила које особа може да купи, како би се смањио број возила, а уједно и гужве у саобраћају.

Oluja Oto pogodila Dansku i Norvešku, poremećaj železničkog saobraćaja i trajekta

 

Преузмите андроид апликацију.