Почетна > Свет
Свет

У округу ирског града забрањена употреба смарт телефона до средње школе

Родитељи у основним школама у округу Виклоуу у ирском граду Грејстонсу удружили су се и усвојили забрану употребе паметних телефона до средње школе.
Фото: Pixabay/JESHOOTS-com

„Ако нико не користи телефон, нећете се осећати као да сте чудни. Много је лакше рећи не“, саопштили су представници осам удружења родитеља из осам основних школа.

Реч је о ретком примеру да цео град заједнички делује по овом питању, пише “Гардијан“.

План је да се деци ускрати право на употребу паметних телефона код куће, у школи и било где, све док не крену у средњу школу.

„Примена на сву децу у овој области ће, надамо се, обуздати притисак вршњака и ублажити сваку огорченост“, наводе родитељи.

Политика широм града смањује шансе да дете има вршњака са паметним телефоном, а родитељи забрану могу да представе као правило школе.

Иницијатива је изазвала интересовање удружења родитеља у Ирској и иностранству и навела је ирског министра здравља Стивена Донелија, који живи у близини Грејстонса, да препоручи усвајање таквог предлога на националном нивоу, наводи “Гардијан“.

„Ирска може бити и мора да буде светски лидер у обезбеђивању да деца и млади људи не буду мета и да не буду оштећени њиховим интеракцијама са дигиталним светом“, написао је Донели за „Ајриш тајмс“, како преноси “Гардијан“.

De Niro reagovao na vest da Al Paćino čeka prinovu

Преузмите андроид апликацију.