Почетна > Србија
Србија

У односу на прошлу годину, лошије прогнозе за приносе воћа (ФОТО)

У протеклом периоду сведоци смо временских непогода које су утицале на расположење код људи, усеве, инфраструктуру, али и на воћњаке.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Наиме прошле године у овом периоду, време је било сунчаније те док је воћка била у цвату могла је нормално да настави свој природни процес.

Ове године, време нас је послужило у марту али не задуго. Време је било кишовито, што и не штети толико цвету. Међутим, занимало нас је да ли су киша и град, утицали на плод који сазрева и на онај који тек треба да пристигне. С тим у вези, контактирали смо пољопривредно газдинство које се бави воћарством.

Фото. Wikimediacommons/Lendskaip

„Ово време није одговарало плоду. Имамо посађене трешње, које су испуцале услед временских непогода. Изгубила се сласт а плод је попуцао. Ми такође имамо засађене кајсије и шљиве. Њима није одговарало још док су у цвету биле то што киша пада. Ове године, очекујемо мањи принос и шљива и кајсија. Осим нашег искуства али и према саветима стручних лица, има мање плода које треба да сазри“, рекли су за НС Уживо из пољопривредног газдинства и додали:

„То су последице временских непогода. У односу на прошлу годину очекујемо мањи принос и шљива и кајсија. Прошле године, кајсија је више “родила” у односу на шљиву“.

Према подацима РХМЗ-а, кишно време и могуће непогоде очекују нас до средине јуна.

Danas je Duhovski ponedeljak, prema verovanju dobar dan za početak poslova

 

Преузмите андроид апликацију.