Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У Новом Саду обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је програму, организованом у Културној станици „Еђшег“, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава сваког 3. децембра, и то од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана.
Фото: Град Нови Сад

„Као и сваке године, почетком децембра сусрећемо се поводом обележавања светског дана особа са инвалидитетом с циљем да им се унапреди и омогући једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Град Нови Сад је посвећен раду на изградњи истински инклузивног друштва и пружању подршке особама са инвалидитетом да живе свој живот пуним потенцијалом. Ми радимо много тога, али никада није довољно, јер морамо заједно, као друштво отклањати баријере, разлике, неразумевање и стварати једнаке услове за све наше суграђане. Наш град је место у којем сви могу уживати иста права и могућности, где смо сви једнаки, са свим нашим разликама,“ рекао је градоначелник Ђурић.

Фото: Град Нови Сад

Ђурић је такође додао, „Нови Сад је локална самоуправа која издваја највећи проценат из буџета Града баш за ову област, а и прва смо локална самоуправа у Србији која је 2013. године отворила Канцеларију за особе са инвалидитетом. Веома нам значи и награда коју је Нови Сад прошле године добио за сеобухватно и континуирано деловање градских управа на развоју свих облика приступачности и социјалног укључивања особа са инвалидитетом. У оквиру ресорне управе, обезбеђује се низ права и услуга, према опредељеним приоритетима, међу које спадају и особе са инвалидитетом, посебно деца и млади са сметњама у развоју, а у те сврхе у овој години издвојено је око 700 милиона динара.“

Фото: Град Нови Сад

 Чланови Градске организације глувих и наглувих особа извели су фолклорну нумеру „Сремске игре“, а потом су уследили рецитал „Песма о Новом Саду“ и наступ хора Удружења за дечију и церебралну парализу, са музичком нумером „Сви смо ми исти“.

Присутнима се обратила и Снежана Пуача из Удружења „Мултис“, из Координационог тела за ОСИ, која је, у име свих девет удружења, захвалила Граду Новом Саду на континуираној и снажној подршци.

Секретарка Покрајинске организације глувих и наглувих особа Јадранка Ралетић уручила је пригодан поклон градоначелнику, у знак захвалности за све што Град ради на побољшању положаја особа са инвалидитетом.

Програм је завршен наступом бенда „Рок апотека“.

Poljoprivredna škola u Futogu obeležila 75 godina postojanja (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.