Почетна > Свет
Свет

У Немачкој основано прво женско удружења Рома

Ромкиње српске и македонске националности основале су прво Женско удружење Рома регистровано у Немачкој.
Фото: Pixabay/PeterDargatz

Основни постулати Женског удружење Рома су оснаживање положај Ромкиња у породици и друштву, борба против насиља, присилних и раних бракова, као и породичног и сексуалног насиља.

Српски конзулат у Диселдорфу, генерални конзул Пранислава Перић и Ромски Интеграциони Центар помогли су да се ово удружење оформи и региструје.

Перић је рекла је да је заједно са Ромским интеграционим центром (РИЦОМ) дошла на идеју да се Ромкиње организују и по први пут у историји Северне Рајне Вестфалије направе удружење које ће се бавити темама које су искључиво у интересу Ромкиња.

Додала је и да је највећи проблем ове популације случај „трпљеног боравка“.

“ То је неразјашњен вид боравка како у Немачкој тако и у Србији са којим се свакодневно сусрећемо и покушавамо да решимо питање тог статуса људи, да могу да добију пасоше и пријаве своју децу. Ту су и проблеми који се тучу принудних бракова малолетних девојчица које су од стране својих породица послате у Немачку. Када додју овде, због непознавања језика, оне немају коме да се обрате. Управо зато једно овакво удружење помаже свим Ромкињама одакле год да оне долазе”, казала је она.

Равноправност жена и њихов напредак одавно је део социјалне политике у Немачкој. Ипак, Ромкиње су често овде изложене разним непријатностима и активизам ових жена је на веома ниском нивоу.

Председница Женског удружења Рома Сонгул Ахмед рекла је за Танјуг да је највећи проблем Ромкиња језичка баријера.

“Држава има програме за интеграцију али ти програми нису приступачни за наше жене и видели смо да нема резултата. Постоје жене које у Немачкој живе годинама, па ипак имају проблем да пронадју добре послове, или да стекну образовање” , истакла је.

Ахмед каже да нису проблем само државне институције већ и њихове заједнице.

Удружење за сада има 13 чланица, а њихово седиште налази се у Дизелдорфу.

Женско удружење Рома настало је као огранак Ромског интеграционог центра, организације која је за две године постојања остварила контакте и сарадњу са важним институцијама у Севрној Рајни Вестфалији.

Počeo 188. Oktoberfest – krigla piva skuplja oko šest odsto

Преузмите андроид апликацију.