Почетна > Свет
Свет

У Молдавији сутра самит Европске политичке заједнице, припреме у току

Молдавија ће сутра бити домаћин другог по реду самита Европске политичке заједнице, који ће окупити све највише званичнике држава Европске уније и европског континента.
Фото: Unsplash/Guillaume Perigois
Осим европских лидера, позвани су и председник Европског савета, председник Европске комисије и председник Европског парламента.

Поред француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца, самиту ће присуствовати, између осталих, италијанска премијерка Ђорђа Мелони, председник Црне Горе Јаков Милатовић, премијер Мађарске Виктор Орбан, као и председник Србије Александар Вучић.

Европска политичка заједница, неформални дипломатски форум настао је 2022. године, на иницијативу француског председника Емануела Макрона.

Први самит се одржао у октобру прошле године у Прагу и има за циљ промовисање дијалога и сарадње о питањима од заједничког интереса, јачање безбедности, стабилности и просперитета на европском континенту.

Три главне теме овгодишњег самита су заједнички напори за мир и безбедност, енергетска отпорност и климатске акције и интерконекције у Европи за боље повезан и стабилнији континент.

На самиту неће бити разговора о приступним процесима земаља кандидата за Европску унију, саопштено је уочи догађаја из Јелисејске палате.

Ово је први самит Европске политичке заједнице чији је домаћин земља која није чланица ЕУ и то ће бити највећи политички догађај икада одржан у Молдавији.

„Самит ЕПЦ је изузетна платформа која малим и великим земљама, како унутар тако и ван ЕУ пружа равноправан глас током дискусија. Ово га чини форумом без премца“, рекла је Маја Санду, председница Молдавије и домаћин другог самита ЕПЦ.

Самит ће бити одржан у замку Мими у месту Булбоаки, удаљеном око 35 километара од главног града Молдавије, Кишињева. Уједно, то место је удаљено око 20 километара од украјинске границе.

Пирипреме за догађај се приводе крају, а велика безбедносна и логистичка операција је у току.

На улицама Кишињева, као и око замка Мими приметан је повећан број припадника полиције и обезбеђења, затворени су одређени делови града и сређују се улице. На путу од Кишињева до замка Мими свуда су окачене заставе Молдавије и Европске Уније.

Поједини званичници су већ стигли у Кишињев, а аеродром у Кишињеву је спреман да сутра дочека десетине лидерских авиона.

Сутра се затвара ваздушни саобраћај за цивилне летове у главном граду, а до замка Мими, где се одржава самит, припадници медија сутра могу доћи организованим специјалним возовима.

У дворишту замка постављен је медијски центар, а према подацима организатора, за догађај је акредитовано више од 600 медијских екипа из целог света.

Дан уочи сајма, у Кишињеву се одржавају посебни пријеми у Палати Републике и уметничком простору Арткор, а у самом центру града за медије је обезбеђен посебан радни простор.

Наредни самит биће одржан у октобру у шпанском граду Гранади, док ће домаћин четвртог сусрета бити Велика Британија.

Dron pao u krug rafinerije na jugu Rusije, nema žrtava, niti pričinjene štete

 

 

 

Преузмите андроид апликацију.