Почетна > Србија
Србија

У Кули се планира изградња још три ветропарка

Коришћење ваздушних струја и употреба енергије ветра најмање загађује животну средину, а даје значајне количине електричне енергије што показују примери ветропаркова у многим земљама Европске Уније.
<img src="wind park.jpg" alt="wind park produce electricity">
Фото: Pixabay/Savara87

Иако је наша земља још увек пионир у коришћењу снаге ветра, као репрезент одличне праксе производње електричне енергије из снаге ветра у нашој земљи је први ветропарк у Кули, а три ветропарка у Војводини покривају потребе за 51.000 домаћинстава. Због оправданости овакве инвестиције у Кули је планирана изградња још три ветропарка компаније ,,MK Fintel Wind“, док у општини Кула наводе да је у припреми изградња и соларних панела другог инвеститора из Аустралије, а који су већ послали писмо о намерама.

Повољни ветрови, кошава и северац оправдали су инвестицију првог ветропакра изграђеног у Кули, а за овај пројекат кажу да је ,,пробио лед“ када је реч о коришћењу обновљивих извора енергије у нашој земљи. Да би производили довољно електричне енергије, ветрогенератори морају имати константне ветрове, што се на овој локацији показало као идеално, стога ће бити изграђено још три.

,,Наша фирма за сада има укупно три ветропарка у Војводини и они заједно покривају потребе за 51.000 домаћинстава, планирано је још три да се граде овде у Кули, и то Кула2, Кула3 и Кула4. Такође, компаније МК група и Финтел енергија планирају и јединствен пројекат у овом делу Европе – Агро Солар то је примена соларних панела са одређеном агротехничком заштитом, а испод којих ће се узгајати одређене биљне културе без употребе пестицида“, рекао је Лука Аџић, руководилац ветропарка ,,MK Fintel Wind“.

<img src="solar panels.jpg" alt="solar panels on the ground">
Фото: Pixabay/hpgruesen

Са привредног аспекта улагања у овакве пројекте доносе разне користи, а најављене су и нове инвестиције у обновљиве изворе енерегије.

,,У плану је изградња још три ветрогенератора и да се прави једна велика соларна електрана, то је приватна инвестиција на приватним парцелама, а општина Кула је партнер који урбанистички и плански уређује тај простор. Једна друга прича је писмо о намерама које је стигло је у нашу општину пре неколико дана, то је иницијатива једне аустралијске компаније која производи соларне панеле. Ту ћемо имати и директне користи“, рекао је Дамјан Миљанић, председник општине Кула.

Колико су значајне овакве инвестиције говори податак да само три ветрогенератора у Кули произведу електричне енергије за потребе 7.000 домаћинстава.

Zelena infrastruktura za buduće generacije

 

Преузмите андроид апликацију.