Почетна > Србија
Србија

У Кули први агроенергетски пројекат на Балкану

Финтел Енергија и њена партнерска компанија МК група најавили су велику иновацију у Србију и регион – Агросолар Кулу, први агроенергетски пројекат у нашој земљи и на Балкану, који ће бити и највећи у Европи.
Фото: Танјуг/С.Радовановић, илустрација

Вредност инвестиције је 340 милиона евра, а реализоваће се на територији општине Кула.

Почетак пројекта Агросолар Кула планиран је за април 2022. године, док ће реализација трајати нешто више од годину дана.

Финтел Енергија и МК група ће тиме, како је наведено у заједничком саопштењу, потврдити своју лидерску позицију како у производњи енергије из обновљивих извора, тако и у пољопривредно-прехрамбеном сектору.

Агроенергетика подразумева технолошко решење које омогућава једновремену производњу пољопривредних усева и енергије из сунчеве светлости на истој површини.

Иновативна примена соларних панела у комбинацији са вегетацијом прави такву микроклиму која, са једне стране, подиже продуктивност пољопривредне производње, а са друге ефикасност производње енергије.

Добра страна је и смањена емисија угљеника и потрошња воде за наводњавање.

При томе, МК група се одлучила за органску пољопривреду на земљишту где ће пројекат бити имплементиран, тако да неће бити коришћени пестициди, хербициди, нити вештачка ђубрива.

Пројекат ће у иницијалној фази обухватити 700 хектара земљишта у Кули, подељених на седам зона за различите органске усеве чија ће производња бити могућа чак 11 месеци у години.

На приближно трећини укупне површине биће постављени соларни панели у правилним редовима и међусобним размаком између редова за обављање предвиђених пољопривредних радова.

Годишња планирана производња зелене енергије је око 832 гигават сати, што задовољава потребе око 200.000 домаћинстава.