Почетна > Србија
Србија

У Крушевцу прерађују муљ из отпадних вода у биогас

У постројењу за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу, једном од најсавременијих тог типа у Европи, прерадом муља се добија биогас, који се може користити за електричну и топлотну енергију.
Фото: Танјуг/ADMC

Тај пројекат је доказ да концепт циркуларне економије иде раме уз раме са стварањем чисте животне средине и „зелених градова“, кажу у Привредној комори Србије.

Вредност пројекта је износила 24 милиона евра, а пре изградње постројења у Крушевцу, воде су биле пречишћаване без икакве контроле и директно испуштане у Западну Мораву.

„Постројење има најсавременију технологију којом се кроз процес анаеробне дигестије прерађује муљ. Из муља се ослобађа биогас који се даље складишти у резервоар и путем гасног генератора претвара у електричну и топлотну енергију“, рекао је Владимир Милосављевић, директор ЈКП „Водовод-Крушевац“, објавила је ПКС.

Соларно сушење муља обавља се у великом стакленом објекту, попут стаклене баште, а осушени муљ има својства лигнита те се може користити као енергент.

Градска „Топлана“ из Крушевца, такође, ради на анализама коришћења обновљивих извора постројења како би се прерађени муљ користио као енергент у тој топлани.

Сушени муљ би ускоро требало да буде транспортован у цементаре у Поповцу и Беочину.

Европска унија ће финансирати из ИПА фондова 13 милиона евра за обнову постројења за пречишћавање воде у Блацу и изградњу новог постројења у Брусу.

Ekologija je važna zbog građana Srbije, a ne zbog poglavlja i EU

 

 

Преузмите андроид апликацију.