Ручак је важан као и сваки други оброк. Пружање нашим телима правих хранљивих материја током ручка помаже у одржавању енергије током дана и спречава преједање и нездраву жељу за грицкалицама касније.
Када је у питању време ручка, најважнији фактор је лични распоред и рутина.
Идеално време зависи од потреба појединца и његовог циклуса спавања и буђења.
Ако се неко пробуди у 7 ујутру и поједе хранљив доручак у 8 ујутру, вероватно ће осетити глад око четири до пет сати касније, између 12 и 13 сати.
У идеалном случају, тај ручак треба да укључује различите групе намирница како би се постигао баланс макро и микронутријената.
Ако замислимо тањир (величине 20 до 25 центиметара), увек волим да половину тањира напуним поврћем, једну четвртину тањира посним протеинима, попут рибе, живине или махунарки, а преосталу четвртину комплексом. угљених хидрата, као што су киноа, смеђи или дивљи пиринач или слатки кромпир.
Ови односи здраве хране не само да обезбеђују неопходне хранљиве материје, већ и промовишу стабилне и доследне нивое енергије и менталну јасноћу потребну за успешно суочавање са остатком дана.
Међутим, ако ручамо прерано или прекасно, можда нећемо пожњети све потенцијалне здравствене користи повезане са овим оброком, посебно у погледу нивоа енергије и менталног фокуса.
Рано једење ручка (убрзо након доручка) може довести до повећане глади касније током дана, пре вечере. То може довести до конзумирања мање здравих грицкалица.
С друге стране, касни ручак ближе вечери може довести до тога да неки људи прескоче вечеру, што доводи до глади пре спавања, што може подстаћи грицкање слане и/или слатке хране ниске нутритивне вредности.
Kuvari objašnjavaju koje greške najčešće pravimo prilikom pripreme supe
Преузмите андроид апликацију.