Почетна > Свет
Свет

У Јапану владајућа коалиција повећала већину

Конзервативна коалициона влада Јапана повећаће, према излазној анкети коју је спровела телевизија НХК, већину у горњем дому парламента после данашњих избора, одржаних два дана након убиства бившег премијера Шинза Абеа.
коалиција
Фото: Танјуг/Toru Hanai

Либерално демократска партија (ЛДП) премијера Фумија Кишиде и њен коалициони партнер Комеито на путу су да освоје између 69 и 83 од 125 места која се за која су се странке надметале у односу на 69 колико су имали раније, пренео је Ројтерс.

Тај исход ће омогућити владајућем блоку да задржи већину у 248-чланом горњем дому парламента.

„Значајно је да смо заједно успели да одржимо ове изборе у тренутку када је насиље пољуљало темеље избора“, рекао је Кишида, штићеник Абеа, после објављивања резлутала анкете.

Избори за мање моћни горњи дом парламента представљају обично референдум о влади, навела је британска агенција.

Странке које се боре за уставне амандмане, међу којима су коалиција ЛДП-Комеито, две опозиционе странке и независне партије, прешао је праг од 166 места у горњем дому неопходан за прву ревизију Устава из 1947. године, пренео је Кјодо.

Главна опозициона Уставно демократска партија Јапана, која је имала 23 места, освојила је мањи број места, нештио мање од 20.

Опозициона Јапанска партија иновација, која се залаже за уставну реформу, добила је више од 10 места, у односу на шест које је имала пре избора, показује анкета коју је спровела НХК.

Коначни резултати биће познати сутра.

Japanska vladajuća koalicija zadržava većinu?

Преузмите андроид апликацију.