Почетна > Свет
Свет

У Израелу сутра парламентарни избори, резултат неизвесан

У Израелу се сутра одржавају парламентарни избори, а истраживања јавног мњења показују да је трка неизвесна те да се не може предвидети.
Фото: Танјуг/AP/Mahmoud Illean

Бивши израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који је био 12 година на власти, тражи од бирача да му дају још једну шансу, чак и у тренутку док му се суди по оптужбама за корупцију, пренео је АП.

Актуелни премијер Јаир Лапид себе је прогласио гласом пристојности и јединства и нада се да је његов кратак мандат на челу прелазне владе показао бирачима да неко други осим Нетанијахуа може да води земљу.

У фрагментираном политичком систему Израела не очекује се да ће ни Нетанијахуова тврдолинијашка партија Ликуд ни Лапидов центристички Јеш Атид освојити довољно места у парламенту за формирање нове владе.

Уместо тога, обојица се надају да ће обезбедити потребну већину од 61 места у Кнесету уз подршку мањих политичких савезника.

Ако ниједан од њих не успе Израел би ускоро могао да се суочи са новим изборима, након што је већ имао пет гласања за мање од четири године.

И Лапиду и Нетанијахуу је потребна велика излазност присталица.

Нетанијаху, који се обраћа сиромашнијим, религиозним гласачима и гласачима из малих градова са „јастребовим погледом“ на Палестинце, провео је лето обилазећи Израел и држао предизборне говоре присталицама у малом, непробојном камиону познатом као Биби-бус.

Лапид, популаран међу секуларним, урбаним бирачима, изградио је огромну војску добровољаца и партијских активиста широм земље.

Али кључ избора могао би да лежи у палестинским грађанима у Израелу, који чине око 20 одсто становништва.

Арапски бирачи, који су сиромашни, занемаривани и дискримисани, немају симпатије ни према једном кандидату и очекује се да ће њихов одзив бити мали.

Они који гласају фаворизују Лапида и његове савезнике, па ако арапски гласачи изађу и у скромном броју то би могло да да ветар у леђа Лапиду.

Ако, међутим, остану код куће, како предвиђају истраживања јавног мњења, њихово одсуство би могло да утиче да Нетанијаху победи.

Свака странка која освоји више од 3,25 одсто гласова улази у парламент, а места се деле према броју гласова које су освојиле. Очекује се да ће у парламент ући преко 10 партија.

Лабуристи и Мерец су близу прага у истраживањима јавног мњења.

Неуспех било које од њих био би поражавајући за Лапида.

С друге стране, Јеврејски дом, тврдокорна националистичка партија лојална Нетанијахуу такође се бори да пређе цензус. Анкете показују да та странка неће ући у парламент, али ако успе у томе, Нетанијахуов блок ће скоро сигурно победити.

Странка крајње деснице Верски ционизам је звезда кампање. Предвођена отворено антиарапским и хомофобичним политичарима, странка је изашла са екстремистичких маргина израелске политике и спремна је да се појави као једна од највећих фракција у парламенту, пренела је агенција.

Ту је и министар одбране Бени Ганц, који води малу странку десног центра, а могао би бити од кључног значаја за победу Лапида.

Ако Ганц успе да извуче гласове од Нетанијахуа могао би да спречи бившег премијера да добије већину којој се нада. Ганц, такође, има добре односе са Нетанијахуовим верским савезницима и потенцијално би их могао довести на Лапидову страну.

То би га могло учинити моћним играчем у коалиционим преговорима, па га чак позиционирати и као будућег премијера.

Poljska izabrala Južnu Koreju za partnera za gradnju nuklearne elektrane

Преузмите андроид апликацију.