Почетна > Бизнис
Бизнис

У Хрватској сваки дан на боловању око 33.000 људи

Грађани Хрватске су прошле године оборили рекорд са више од 20 милиона дана проведених на боловању.
Фото: Unsplash/David-Roca

Према последњим подацима Хрватског завода за здравствено осигурање, у просеку, дневно је на боловању било око 33 хиљаде људи прецизирајући да је прошле године остварено двадесет милиона и сто хиљада дана боловања.

Посматрано по градовима, највише су боловања отварали Ријечани, где је сваки запослени у 2021. године на боловању просечно био 14 дана. Следе радници у Загребу, Госпићу, Чаковцу.

Све су то послодавци и држава платили три милијарде куна (398,5 милиона евра). Сваки запослени у Хрватској је у 2021.години у просеку био две недеље на боловању.

„Забрињавајуће је да је на терет послодаваца било 2,3 милиона дана боловања више него годину дана пре. Укупна стопа пораста је била 13,2 посто на терет послодавца, а генерално је та стопа значајно већа, 18,3 посто”, рекла је Милка Косановић из Хрватског удружења послодаваца, преноси Танјуг.

Додаје да су њихове контроле показале да се боловања не користе искључиво због потребе. Послодавци зато траже брже и строже контроле, а министар здравства их најављује у склопу измена закона о обвезном здравственом осигурању до краја године.

„Предвиђене су одређене ванредне контроле ако послодавац има неку информацију о злоупотреби боловања”, нагласио је Вили Берош, министар здравства.

Odobrena preraspodela ulja za izvoz po dozvolama za maj

Преузмите андроид апликацију.