Почетна > Свет
Свет

У Браунау ускоро скулптура српском петлу

Браунау, градић на граници Аустрије и Немачке, познат по томе што се у њему родио Адолф Хитлер, од јуна би могао да постане познат и по скулптури која ће овде бити подигнута у част српског петала дугопевца коме су немачки цариници 1918. на мосту преко реке Ин одрубили главу.
Фото: Танјуг/Зоран Шијаковић

„Прича потиче са краја Првог светског рата, када је немачки војник, повлачећи се кући са југоистоцног ратишта са собом понео петла, дугопевца кога је нашао у Србији и заволео га. Међутим, када је из Браунауа са петлом у наручју кренуо мостом да пређе у Баварску, немачки цариници су га зауставили и петлу одрубили главу“, објашњава за Танјуг Зоран Шијаковић, локални секретар за културу који је и иницијатор идеје о постављању скулптуре.

Вест о војнику и српском петлу са којим је провео године, спријатељио се и заволео га објављена је, прича он, 29. јуна 1918. године на насловној страни локалних новина, а сто година касније захваљујући локалном новинару опет је допрла у јавност.

„У част том српском петлу ми подижемо бронзану скулптуру. То је моја иницијатива и током јуна петао ће бити постављен на мости на реци Ин“, прича Шијаковић кога су салцбуршки медији уврстили у 100 најпопуларнијих суграђана, а Влада Горње Аустрије одликовала за стваралачки рад.

Шијаковић у причи о петлу подсећа да су многе животиње биле хероји Првог светског рата, а неке су имале и мање званичну али кључну улогу за морал војника у рововима, подсећале их да размишљају о животу и данима које ће поново живети.

Саговорник Танјуга подсећа да је Француска пре пар година одлучила да призна улогу животиња у рату а Велика Британија је 2004. у Лондону поставила велики споменик у част њиховом доприносу.

Браунау је, како каже, стигматозован као Хитлерово родно место због чега се сви труде да допринесу да град изађе из тог негативног имиџа.

Фото: Танјуг/Зоран Шијаковић

У Браунау се сваки дан вијори српска застава а то је, додаје и град у којем је сахрањено 16 Срба из времена Првог светског рата.

„Тај део града целе године предочава слике прошлости“, каже Шијаковић и додаје да сваке године на Видовдан одлазе на гробље да тим Србима одају почаст, који су ту, како историјски извори јасно говоре, били у логору ратних заробљеника „Криегсгефангененлагер“, формиран1915. године.

Удружење Даница, које је основао у Салцбуругу 1999. године у циљу неговања српске традиције и културе, тој теми је пре пар година посветило музејску поставку „Срби у Браунау – 100 ГОДИНА“, која је, каже доживела неочекивано велику успех, а на отварању изложбе видео линком се обратио и тадашњи министар спољних послова Себастијан Курц.

Фото: Танјуг/Зоран Шијаковић

Додао је да су први чланови Удружења били некадашњи студенти салзбуршког универзитета Моцартеум, пореклом са простора бивше СФРЈ и да је њихово музичко образовање условило вртоглави развој вокално-инструменталног ансамбла. Чланови Данице баве се и другим врстама уметности, сценским приказима …

Тај ансамбл један је од ретких интерпретатора српске изворне народне и староградске музике у Аустрији. Осим виртуозности на аутентичним инструментима и вишегласног певања, карактерише и га и вишејезичка интерпретација песама, што је ансамблу дало додатну аутентичност и отворило врата разних фестивала.

Kako zaštititi poljoprivrednu proizvodnju? – Dunav osiguranje

Преузмите андроид апликацију.