Почетна > Свет
Свет

У Финској се данас одржавају парламентарни избори

У Финској се данас одржавају парламентарни избори на којима ће више од три милиона Финаца са правом гласа моћи да бирају 200 посланика у парламенту.
Фото: Танјуг/AP Photo/Sergei Grits

На изборима ће учествовати више од 2.400 кандидата из 22 партије, а анкете показују да највећу подршку имају десничарска Национална коалициона партија, као и Социјалдемократска партија актуелне финске премијерке и националистичка Финска партија, свака са по нешто мање од 20 одсто подршке.

Финска премијерка Сана Марин (34), која је 2019. постала најмлађа премијерка на свету, на данашњим изборима бори се да остане на власти док се земља суочава са рецесијом, јавља Ројтерс.

Опозиција критикује коалициону финску владу левог центра због превелике потрошње, док премијерка оцењује да су издвајања за образовање и здравствене услуге кључна

за обезбеђивање економског раста.

Ривали премијерке, Петери Орпо из десничарске Националне коалиционе партије и Рика Пура из националистичке Финске партије, позивају на фискалну штедњу да би се обновиле државне финансије.

Најновије анкете показују да Национална коалициона партија води са подршком од 19,8 одсто, испред премијеркиних социјалдемократа и Финске партије које су добиле по 19,2 одсто подршке.

Уколико буду такви изборни резултати, ниједна од тих странака неће моћи сама да формира владу.

Социјалдемократе су 2019. године победиле веома тесно, са освојених 17,7 одсто гласова.

Кијев: Митрополит Павел остаје у кућном притвору 60 дана, са наногицом

 

Преузмите андроид апликацију.