Европска комисија одобрила је употребу брашна добијеног од ларви брашнара (Tenebrio molitor) у људској исхрани, чиме је овај производ од данас званично дозвољен у земљама Европске уније. Овај прах може да се користи као састојак у хлебу, пецивима, колачима, тестенинама, производима од кромпира, сиревима и компотима од воћа и поврћа.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2022/05/spaghetti-781795_1280-620x465.jpg)
Иако се сматра иновативним извором протеина, прах од брашнара није погодан за све – посебно за особе које имају алергије.
Обавезно означавање и безбедносне мере
Пре обраде, ларве пролазе третман UV зрацима како би се елиминисали потенцијални патогени. Према регулативи ЕУ 2025/89, производи који садрже овај састојак морају бити јасно означени на амбалажи. У списку састојака мора стајати пуни назив: „прах од ларви Tenebrio molitor (брашнаста буба) третиран UV светлом“. У случају да производ нема засебан списак састојака, ова информација мора бити наведена у непосредној близини назива производа.
Ризик за алергичне особе
Особе које су алергичне на ракове или кућне гриње могу имати реакцију и на прах добијен од ових инсеката, због чега је обавезно упозорење на паковању.
Такође, ако брашно од брашнара повећава садржај витамина D у производу, произвођачи су у обавези да наведу нутритивну таблицу и означе да производ „садржи витамин D произведен UV третманом“.
Узгој инсеката као еколошка алтернатива
Брашнари се узгајају у регионима где се гаји жито, користећи отпатке из пољопривредне производње, што се сматра економски исплативим. Њихов узгој има мањи еколошки отисак у поређењу са традиционалним сточарством, захтева мање простора и хране него производња говедине или свињетине.
Поред брашнара, у Европској унији су већ одобрени и други инсекти за људску исхрану, укључујући домаћег цврчка, ларве житног плењивца и селичног скакавца.
Преузмите андроид апликацију.