Почетна > Свет
Свет

У Еквадору се одржавају превремени председнички избори

У Еквадору се данас одржавају превремени председнички избори на којима учествује осам кандидата.
Фото: Pixabay/Skratos1983

Безбедност је централно место у одмеравању снага од убиства председничког кандидата који се залагао за борбу против корупције Фернанда Виљависенсија 9. августа, пренео је Ројтерс.

Фаворит је Луиса Гонзалес из табора бившег председника Рафаела Коре.
Она је обећала да ће ослободити 2,5 милијарди долара из међународних резерви за јачање економије Еквадора, као и за поновно спровођење социјалних програма које је спроводио Кореа, који је осуђен за корупцију.

Протржишни кандидат Ото Соненхолцнер је после убиства Виљависенсија, више пута обећао да ће криминалце који користе насиље полиција убијати ако он буде формирао владу.

Кандидат странке Право и поредак Јан Топић, који наводи да је био у француској Легији странаца, обавезао се да ће решити све безбедносне проблеме, док је Данијел Нобоа, син истакнутог бизнисмена, усредсредио своју кампању на отварање радних места.

Кандидат странке која се залаже за заштиту животне средине Јаку Перез рекао је да ће ревидирати рударске концесије које нису у складу са еколошким и социјалним правилима и тражити од кредитора паузу у отплати.

Кристијан Зурита, који је заменио Виљависенсија, обећао је да боље опреми полицију и учврсти обавештајне протоколе за борбу против криминала, користећи међународне зајмове за јачање социјалних програма.

Гласачки листићи су штампани пре него што је други кандидат могао да замени Виљависенсија па укључују име покојног кандидата.

Осим председника, 13 милиона Еквадораца са правом гласа бира и 137 чланова националне скупштине и гласа на два референдума – о производњи нафте у националном парку Јасуни у региону Амазона и рударству у шумама Чоко Андино.

Гласање је обавезно за грађане старе од 18 до 65 година, а власти су саопштиле да ће 100.000 полицајаца и војника чувати бирачка места.

Кандидату је потребно 50 одсто гласова, односно 40 одсто ако има 10 процентних поена више од најближег ривала, да би победио у првом колу.

Уколико то не буде случај, други круг ће бити одржан 15. октобра.

Papa Franja pozvao na mirno rešenje krize u Nigeru

Преузмите андроид апликацију.