Почетна > Србија
Србија

У Државном дата центру податке чувају IBM и Huawei

Центар за четврту индустријску револуцију који је Влада Србије основала заједно са Светским економским форумом у Давосу бавиће се развојем вештачке интелигенције.
дата
Фото: PrtSc/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

У његов рад већ је укључено 20 домаћих институција, изјавио је директор Канцеларије за информатичке технологије (ИТ) и електронску управу Михаило Јовановић.

Он је у интервјуу за Политику рекао да је реч о Електротехничком, Машинском, Математичком и Факултету организационих наука у Београду, Притодно-математичком факултету техничких наука из Новог Сада, затим Електронском и Природно-математичком факултету у Нишу.

„Корисници вештачке интелигенције су, такође, научнотехнолошки паркови у Београду, Нишу, Новом Саду и Чачку. Међу кориснициам су Институт „Михајло Пупин“ и Институт за генетику и молекуларно инжењерство који је добио уређај за секвенционирање генома“, рекао је Јовановић.

Прецизирао је да је за такав рад неопходан суперкомпјутер који постоји у Државном дата центру у Крагујевцу, јер он једини може да обради тако велику количину података неоходних за секвецнионисање генома, што се користи у савременој медицини.

„На основу анализе генома свет покушава да препозна који је то лек који треба да се да пацијенту, а не да се даје напамет, било да је реч о вакцинама или лековима за рак“, рекао је Јовановић.

Он је рекао да је Споразум који је недавно потписао са компанијом Г-42 из Уједињених Арапских Емирата, која се бави клаудом, позив тој компанији да сарађује са нашим дата центром и пренесе знање.

„Они су далеко отишли у чувању и обради података на једном месту. Цео државни и приватни сектор Емирата чува податке у њиховом Дата центру. Када имате податке на једном месту, бржи је развој“, рекао је Јовановић.

Он је додао да је више од 50 државних институција Србије чува своје податке у Државном дата центру у Крагујевцу, али и велике стране технолошке компаније.

„Влада је основала друштво са ограниченом одговорношћу које се зове “Data cloud technology“ и ради комерцијалне послове. И она је потписала уговоре са америчким IBM-ом и кинеском компанијом “Huawei“, тако да и те велике компаније чувају своје податке у Крагујевцу. Велико је интересовање и преговори су у току са једном познатом америчком кпомпанијом и надам се да да ће бити потписан комерцијални уговор“, изјавио је Јовановић.

“Schneider Electric” gradi poslovno-logistički Data centar u nekadašnjoj zgradi Novkabela

Преузмите андроид апликацију.