Почетна > Србија
Србија

У Чикагу завршен Фестивал српског филма, победник „Бановић Страхиња“

Девети Фестивал српског филма у Чикагу завршен је синоћ доделом награда, а за најбољи филм међу 13 остварења редитеља из Србије и српских стваралаца из расејања, колико их је приказано од 2. до 4. децембра, проглашен је “Бановић Страхиња” Стефана Арсенијевића.
Фото: Танјуг/PrtSc/Facebook/Chicago Serbian Filmfest

Магију покретних слика љубитељи седме уметности могли су да осете поред победничког гледајући и филмове “Није лоше бити човек” Душана Ковачевића – добитника награде за најбољи сценарио, „Света Петка крст у пустињи” чија је главна глумица Милена Предић освојила награду за најбољу женску улогу, “Гејм”, „Седам хиљада душа”, “Хероји радничке класе” и “Лето када сам научила да летим”.
По две награде на том најважнијем културном догађају у српској заједници у Чикагу и околини, али и у целој Америци освојили су филмови “Гејм”, “Седам хиљада душа” и “Сладолед”.

Браниславу Трифуновићу припала је награда за најбољу мушку улогу, а Ани Лазаревић за најбољу режију за филм “Гејм”.

“Седам хиљада душа” награђен је за очување српске баштине и културе и најбољи је филм дијаспоре.

У категорији кратки филм за најбољи проглашен је “Сладолед” Стива (Светозара) Спрема, док је Игор Обрадовић добио фестивалску награду за најбољу улогу у кратком филму.

Међу краткометажним филмовима, који од прошле године фестивалу дају посебну, нову димензију, приказани су и „Ленс Шијан”, „9-5” и „Сви ћемо умрети сами”.

Програм су обогатила и два документарна филма „Траговима Ђуре Јакшића”, редитеља Миодрага Јакшића, који је синоћ добио награду Фестивала и „То је Тома”, Владимира Ристића.

Главна глумица филма “Лето када сам научила да летим”, млада Клара Хрвановић добила награду за специјалне заслуге.

Филмови су били титловани на енглески, што је био додатни разлог да Фестивал привуче и велику пажњу не само српске публике.

Награде добитницима уручио је директор Филмског центра Србије Гордан Матић, а главну награду за најбољи филм примио је Ибрахим Кома, француски глумац – главни јунак филма “Бановић Страхиња” који је био гост фестивала.

Jelena Lazarević: Biser srpske srednjovekovne duhovnosti i pismenosti

Преузмите андроид апликацију.