Почетна > Србија
Србија

У Брчком уручена Повеља – најстарији писани траг о граду

У оквиру обележавања 22. годишњице Брчко дистрикта данас је у градској Вијећници градоначелнику  Еседу Кадрићу свечано уручен најстарији (досад пронађен) писани документ у којем се помиње Брчко. Ове године навршило се 600 година од настанка документа – Повеље у којем мађарски краљ Жигмунд даје на управљање неком од племића област „Барказс“ садашње Брчко. Ријеч је о Повељи која се чува у Државном архиву Мађарске у Будимпешти, а која датира из 1422. године и добијена је у виду копије као поклон нашем граду.
Фото: PrtSc

Градоначелник Брчког Есед Кадрић изразио је задовољство на овако вредном писаном трагу о постојању нашег града и рекао да је посредством Архива Војводине обезбеђен за грађане Брчког.

Кадрић је рекао да ће Повеља красити зидове Вијећнице и да ће овај документ са поносом истицати свим гостима који посете Брчко.

Фото: PrtSc

„Речи захвалности су мале колико смо срећни што смо дошли до ове Повеље. За нас је овај документ јако битан јер долази на годишњицу дистрикта“, рекао је Кадрић.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић рекао је новинарима да му је част и привилегија што је у прилици да уручи овај документ и нагласио да први пут осећа смисао посла којим се бави.

„Архиви постоје да људи као појединци пронађу нешто што их занима. У овом сучају историјат вашег града“, рекао је Кузмановић.

Према његовим речима цели документ који је писан на старолатиснком језику биће ускоро преведен и сам текст превода биће постављен поред Повеље како би се видела суштина документа.

Кузмановић каже да копија овог документа може да послужи као инспирација, не само људима који се баве архиварством, него и другима да се боље повезују.

U potrazi za Srpskim svetom – okrugli sto u Somboru

Преузмите андроид апликацију.