Почетна > Србија
Србија

У Београду отворена хуманитарна изложба за Сирију

Хуманитарна продајна изложба „Светлописи за Сирију“ отворена је у Галерији „Прогрес“ са циљем да помогне опоравак сиријског народа од последица земљотреса.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Изложбу је отворио сиријски амбасадор Басим Џаман Ага који је захвалио „пријатељском српском народу“ за љубав и солидарност коју је упутио Сирији и њеном народу током тешких дана кроз које пролазе.

„Нису штедели на пружању хуманитарне помоћи народу који треба да одахне и оконча свој бол“, нагласио је Џаман Ага у обраћању званицама.

Ага је додао да ће приход добротворне акције бити намењен онима који су погођени разорним земљотресом.

Председник жирија изложбе историчар уметности Оливер Томић је рекао да је новија историја врло бурна и тешка за Сирију и Србију, које могу добро да се добро разумеју као две мултикултуралне и мултиконфесионалне земље.

„Језик уметност је језик који сви разумеју. Изложба је настала из жеље да кроз лепоту и стваралаштво учинимо нешто за људе који упркос географској удаљености осећамо блискима“, рекао је Томић.

Ауторка пројекта „Светлописи за Сирију“ Љиљана Несторовић је рекла Тањугу да се за учешће на продајној изложби до сада јавило више од 40 уметника из Србије и региона.

Несторовић је рекла да очекује да ће се уметници тек јављати „јер је изложба постављена као калеидоскоп“, односно мења поставку из дана у дан и место продатих слика биће попуњавано новим радовима.

Према њеним речима, уметници могу донирати радове до 21. марта, а у Галерији „Прогрес“ је постављен и штанд Абасаде Сирије преко којег грађани могу директно да уплате помоћ.

Đurić se sastao sa senatorom Stivom Dejnsom

 

Преузмите андроид апликацију.