Почетна > Свет
Свет

У Бечу се траже волонтери за читање на матерњем

У главном граду Аустрије више од 80 одсто грађана свакодневно говори два или више језика. У циљу промоције вишејезичности градска управа Беча тражи волонтере који ће деци у основним школама читати на матерњем језику.
Фото: Pexels/Lisa Fotios

Тренутно је ангажовано око 80 волонтера-читача у 20 бечких основних школа. Понуда језика је разнолика: од енглеског преко босанског до вијетнамског, у Бечу се може чути 19 различитих језика. Више од половине бечких ученика говори два или више језика. Према анкети коју је ове године спровео Институт СОРА, Бечлије такође подржавају промоцију вишејезичности. Две трећине испитаника је изјавило да се не само познавање немачког језика, већ и промоција вишејезичности убраја у важне мере интеграције.

Траже се волонтери за читање на матерњем језику и то посебно са знањем: арапског, босанкског, дари, хрватског, македонског, српског, чеченског, турског и украјинског. Задатак волонтера је да једном недељно сат времена деци читају приче, дечје књиге и стихове или да заједно са децом прегледају сликовнице. Сви волонтери пре првог часа похађају уводни семинар. Пројекат спроводи бечко магистратско одељење за интеграције у сарадњи са Дирекцијом за образовање Беча и Бечким књижарама. „Пројекат ‘волонтер-читач’ је пример стварне интеграције коју спроводимо“, рекао је члан градског већа за образовање и интеграцију Кристоф Видеркер.

Otkrivanje Beča iz tramvaja

 

Преузмите андроид апликацију.