Почетна > Свет
Свет

У Бечу изведена међународна унакрсна трансплантација бубрега

У Универзитетској клиници у Бечу је недавно изведена међународна унакрсна трансплантација бубрега која је укључивала пацијенте из Израела.
Фото: Unsplash/ABRAHAM POPOCATL

Младићу у Бечу је пресађен бубрег живог донатора из Израела, а претходно је његовом брату извађен бубрег који је транспортован у Израел. Код унакрсних трансплантација два или више парова, који се састоје од примаоца и донатора, се оперишу истовремено и органи се размењују. То се дешава у случају када органи чланова породице нису компатибилни за трансплантацију, али јесу органи сродника других пацијената.

Како би имала приступ већем кругу могућих донатора Универзитетска клиника у Бечу је договорила сарадњу са Чешком и Израелом. Сарадња са Чешком траје од 2016. године, а тада је то била прва међународна размена живих донација у Европи. До данас је изведено седам унакрсних трансплантација са Чешком у оквиру програма „Киднеy-Паиред-Донатион-Програм“.

Погодни парови за унакрсну трансплантацију се проналазе помоћу иновативних алгоритама и посебне базе података која се редовно и систематски актуализује са подобним пацијентима и њиховим члановима породица. У случају позитивних резултата највећи изазов је у томе што експлантација и имплантација морају да се одвијају у исто време, јер се органи могу користити само ограничен број сати.

У недавно извршеној трансплантацији Израел је организовао транспорт органа.

Bečka luka – inovativna tehnologija za pretovar šlepera na šine

 

Преузмите андроид апликацију.