Почетна > Свет
Свет

У Аустрији сутра „падају“ све епидемиолошке мере, осим у Бечу

У Аустрији се сутра укидају готово све епидемиолошке мере које су биле на снази у борби против пандемије корона вируса.
Фото: Unsplash/Waldemar Brandt

Након две године ограничавања слобода грађана, Аустрија се враћа нормалном животу, изузев Беча, где се наставља примена оштријих мера.

Аустрија укида ограничења приступа угоститељским објектима, манифестацијама и на основу одлуке владе више неће бити у примени ни „2G“, а ни „3G“ правило, па ће сви моћи да користе услуге гастрономије, да иду на стадионе…

Укида се и ограничење радног времена у угоститељству и са радом може почети и ноћна гастрономија.

Као једина епидемиолошка мера остаје на снази обавеза ношења маски, али само на местима која користе и ризичне групе, а то значи у супермаркетима, апотекама, банкама, трафикама, бензинским пумпама, у инститицијама.

Исто тако FFP2 маска мора се носити у јавном превозу, у такси возилима, али и школским транспортима.

Истовремено се обавеза ношења маски укида на бродовима и у аутобусима.

Специјална правила важе и даље у установима за негу и старачким домовима. Посетиоци морају да се придржавају „3G“ правила, односно морају бити вакцинисани, или имати потврду о прележаном кови-19, односно PCR тест, те морају носити и маску.

Исто важи и за особље ових установа и болница.

За скупове са више од 50 људи од сада се мора само израдити концепт превенције, који ће се само насумично проверавати од стране општинских власти.

Све то ће важити у осам од девет аустријских покрајина и само у Бечу ће грађанима бити и даље ограничене слободе.

Градоначелник Беча Михаел Лудвиг најавио је да ће „2G“ правило у гастрономији остати на снази, па ће у ресторане и кафиће моћи само вакцинисани и излечени.

Остаће на снази обавеза ношења маски FFP2 у трговини.

И у Бечу почеће са радом ноћна гастрономија, али само за вакцинисане или лица која су прележала ковид-19, пошто се примењује „2G“ правило.

Та мера ће навести многе Бечлије да у ноћни живот иду изван града, пошто се у покрајинама Доња Аустрија, Бургенланд са којима се граничи Беч, примењује одлука аустријске владе, то јест укидају све мере.

Projekat na Zapadnom Balkanu BACID III produžen do 2024. godine

 

Преузмите андроид апликацију.