Почетна > Свет
Свет

У Аустрији откривене преваре социјалног осигурања тешке 60 милиона евра

Од успостављања Оперативна јединица за борбу против социјалних превара у јулу 2018. године, аустријске власти су поднеле више од 11.000 пријава за штету у висини од око 60 милиона евра.
Фото: Unsplash/pvaneijk

Министар унутрашњих послова Аустрије Герхард Карнер рекао је да се ради о преварама од бесправног добијања социјалне помоћи до пензија.

Према његовим речима, 30 одсто откривених превара починили су Аустријанци, а 70 одсто странци.

Министар финансија Магнус Брунер рекао је да је солидарност основни стуб сваког друштва, а то мора важити и за пореске обвезнике, који финансирају социјалне услуге.

„Солидарност није једносмерна улица”, нагласио је он.

Најчешћа превара тиче се добијања социјалне помоћи без законског права на то.

Исто тако у вези исплата пензија преминулих чланова породице, без да се пријави да је лице умрло, као и добијање дечијег додатка без правне основе, ако деца не живе у Аустрији, преноси Танјуг.

Шеф Финансијске полиције Вилфрид Ленер указао је на случај једног ланца супермаркета, где је свих 1.100 запослених било пријављено на минималац.

Код њих је, каже, социјална помоћ била саставни део модела пословања.

Оперативан јединица разоткрила је и једну жену која је примала социјалну помоћ у Аустрији, иако је издавала 17 станова и једну вилу у Хрватској и у периоду од 2016. до 2021. остварила приходе у висини од око 80.000 евра.

Министар Брунер је најавио да ће притисак на оне који преваром покушавају да добију социјалне услуге бити појачан, јер тај новац, који бесправно добијају преваранти, може бити коришћен за друге сврхе.

Prva dama Ukrajine u Kongresu SAD tražila veću pomoć

Преузмите андроид апликацију.