Почетна > Свет
Свет

У Аустрији цене у супермаркетима скочиле и преко 700 одсто

Радничка комора Аустрије (АК) упозорава да повећање цена намирница полако измиче контроли, јер су чак и најјефтинији производи све скупљи.
Фото: Pixabay/Tumisu

Актуелно истраживање АК указује на велики раст цена на недељном нивоу за куповину јефтинијих намирница, дрогеријских производа и робе познатих марки.

„Многим грађанима постао је недовољан кућни буџет, а многи већ живе на ивици сиромаштва, па се зато све чешће купују јефтинији производи. Али и ти повољни производи су постали много скупљи него раније“, навела је заштитница потрошача АК Габријеле Згубић.

Тако АК уочава драстично поскупљење од 194 одсто јефтинијег сунцокретово уља, те 118 одсто повољнијег башна.

Прошле године у септембру литар сунцокретовог уља произвођача “ Цлевер “ продаван је по цени од 1,19 евра, а годину дана касније најповољније сунцокретово уље је марке Сониголд по цени од 3,50 евра, што је раст од чак 194,1 одсто.

Када је реч о брашну, килограм брашна марке „Хаппy Харвест“ прошле године коштао је 0,39 евра, а ове године стаје 0,85 евра, што је раст од 117,9 процената.

Најдрастичнији раст цена забележен је код одстрањивача лака за нокте, пошто је најјефтинији производ коштао у јануару 0,48 евра, а у септембру је цена скочила на 3,93 евра, што је раст од чак 718,8 одсто, указује АК.

SAD podržavaju napore UN za obnavljanje sporazuma o žitu

Преузмите андроид апликацију.