Почетна > Свет
Свет

У 2022. око 330.000 мигранта покушало улазак у ЕУ,највише од 2016.

Око 330.000 миграната је покушало током прошле године да неовлашћено уђу у Европску унију, што је највећи број од 2016, саопштила је данас Европска агенције за граничну и обалску стражу (Фронтеx).
Фото: Wikimediacommons/Mstyslav Chernov

Према прелиминарним прорачунима, половина покушаја током 2022. била је копненим рутама, кроз регион Западног Балкана, навео је Фронтеx. Без обзира на руту уласка, Сиријци, Авганистанци и Тунижани заједно чине отприлике 47 одсто покушаја преласка границе. У више од 80 одсто покушаја за улазак, у питању су били мушкарци, преноси АП.

Најновији подаци Фронтеx-а не укључују скоро 13 милиона украјинских избеглица које су евидентиране на спољним границама ЕУ између фебруара и децембра.

Број људи који преко Средоземног мора крећу на потенцијално опасна путовања у лоше опремљеним и често преоптерећеним чамцима и гумењацима наставио је да расте и током прошле године, наводи АП. Фронтеx је саопштио да је забележено више од 100.000 таквих покушаја преласка, што је око 50 одсто више него 2021, а у највећем броју у питању су били Египћани, Тунижани и Бангладешани.

Агенција ЕУ је саопштила да је 2022. године највише људи за последњих пет година стигло из Либије, главне полазне тачке у северној Африци, док је број оних који су напустили Тунис достигао највиши ниво у новијој историји, наводи АП.

Више од милион људи, од којих су већина Сиријци који беже од ратних сукоба, ушло је у ЕУ 2015. године, и преплавило прихватне објекте, што је изазвало једну од највећих политичких криза Европској унији.

Земље чланице ЕУ се и даље споре око тога ко треба да преузме одговорност за људе који неовлашћено долазе и да ли њихови суседи и партнери имају обавезу да помогну, а покушаји да се реформише систем азила Унији за сада је постигао мали напредак, наводи АП.

НАТО премешта аваксе у Румунију, како би пратили руске борбене активности

Преузмите андроид апликацију.