Почетна > Србија
Србија

Тужиоци позитивно о нацртима закона

Државно веће тужилаца једногласно је донело одлуку да усвоји позитивно мишљење у вези са нацртима предлога Закона о јавном тужилаштву. Закона о Високом савету тужилаштва, као и закона којима се уређују организација и недлежност јавних тужилаштава и одељења посебних надлежности. Одлука је донета на седници која је одржана 16. јануара и то после детаљне аналите поменутих нацрта закона.
тужиоци
Фото: Pixabay/Daniel_B_photos

„Приликом доношења одлуке, Веће је имало у виду промене Устава којима је ојачана независност и самосталност судова и јавних тужилаштава у нашој земљи. Као и испуњење обавеза које је Република Србија преузела у поступку придруживања Европској унији”, наводи ДВТ.

У вези са тим, наводе у овом тужилачком телу, Веће је усвојило и став да је неопходно да се што пре изврши додатна детаљна анализа организационог утицаја закона на рад јавних тужилаштава.

Ово посебно, ако се у виду има хитна потреба да се изврши значајна реорганизација у смислу избора и ангажовања довољног броја јавних тужилаца и тужилачког особља на свим нивоима ради обезбеђења несметаног рада система. Као и јачања специјализованих тужилаштава и одељења. Као што су Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал и Посебна одељења за сузбијање корупције при вишим јавним тужилаштвима.

Miščević: Srbija ozbiljno čita Rezoluciju Evropskog parlamenta

 

Преузмите андроид апликацију.