Почетна > Свет
Свет

Турски парламент одобрио улазак Финске у НАТО

Турски парламент одобрио је кандидатуру за чланство Финске у НАТО, чиме је отворен пут Хелсинкију да се прикључи западној Алијанси у тренутку док бесни рат у Украјини.
Фото: Pixabay/Hietaparta

Турски парламент је последњи од парламената 30 чланица НАТО који је одобрио чланство Финске у Алијанси, наводи Ројтерс.

Претходно је, раније ове недеље, парламент Мађарске, након вишемесечних одлагања, одобрио улазак Хелсинкија у западни савез.

Након избијањан руско-украјинског сукоба Финска и Шведска су прошле године зартражиле да се придруже трансатлантском војном савезу, али су процес приступања зауставиле Турска и Мађарска.

Турска је недавно поручила да би, за сада, могла да одобри чланство Финске у НАТО, али не и Шведске, али фински председник Саули Нинисто и министар спољних послова Пека Хависто одбацили су ту идеју, рекавши да је безбедност те две нордијске земље међусобно повезана.

Турска је на неодређено време отказала трилатерални механизам са Шведском и Финском поводом њихових захтева за придруживање НАТО након што је Расмус Палудан, лидер данске крајње десничарске политичке странке, спалио у јануару ове године примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму.

Анкара је недвосмислено затражила да и званични Хелсинки и Стокхолм заузму чвршћи став против Радничке партије Курдистана (ПКК), коју Турска и њени западни савезници сматрају терористичком групом, али и против још једне организације коју турске власти криве за покушај државног удара 2016. године.

Putin naredio prolećnu regrutaciju, od 1.aprila pozivi za 147.000 ljudi

Преузмите андроид апликацију.