Почетна > Бизнис
Бизнис

Турски нафтни терминал Џејхан и ирачки Курдистан нафтовод престали да раде

Разорни земљотрес који је погодио Турску и Сирију рано јутрос зауставио је турски нафтни терминал у Џејхан и северни ирачки нафтовод за извоз нафте из Киркука.
Фото: Pixabay/SatyaPrem

Турски оператер нафтовода БОТАС рекао је да нема оштец́ења на главним нафтоводима који превозе сирову нафту из Ирака и Азербејџана у Турску, пренео је Ројтерс.

Хитан састанак на ту тему ће бити ускоро одржан, саопштила је агенција за транспорт Трибека.

У саопштењу Трибека је навела да су луке на југоистоку Турске погођене земљотресом и да има застоја у раду.

Регионална влада Ирачког Курдистана (КРГ) зауставила је проток нафте кроз нафтовод који иде од северног ирачког поља Киркука у Џејхан, навело је регионално министарство природних ресурса (МНР).

Извоз нафте ће бити настављен након „завршетка пажљиве инспекције гасовода“, наводи се у саопштењу МНР.

Што се тиче протока азербејџанске сирове нафте у Турску, два извора су навела да нема оштећења на терминалу Баку-Тбилиси-Џејхан (БТЦ), али је један од извора додао да ће бити извршена инспекција у наредних дан-два.

У Џејхану и Бакуу има довољно складишних капацитета, а проток нафте би могао да буде смањен ако буде потребно, рекао је неименовани извор.

Источни медитерански терминал Џејхан удаљен је око 155 километара од епицентра земљотреса.

Државни оператер гасовода БОТАС саопштио је да су токови природног гаса заустављени до провинције Газиантеп, Хатај и Кахраманмараш и у неким другим окрузима због оштећења на гасоводу.

Lira pala na rekordnu nisku vrednost od 18,85 u odnosu na dolar

Преузмите андроид апликацију.