Почетна > Свет
Свет

Турске и сиријске жртве земљотреса могу у Немачку ако имају услов за визу

Власти у Берлину нуде могућност жртвама земљотреса у Турској и Сирији да буду збринути код својих рођака који живе у Немачкој или у државним склоништима, али само уколико испуњавају важеће услове за добијање визе, саопштено је данас из министарства спољних послова Немачке.
Фото: Танјуг/AP/Mukhtar Khan

Циљ Берлина је да се таквим особама омогући да брже и лакше дођу у Немачку у постојећим законским оквирима, објаснио је портпарол министарства, преноси Ројтерс.

„Проблем је, наравно, ако неко лице нема пасош. Мало је вероватно да пасоше имају они који су у земљотресу изгубили све, али не можемо једноставно поткопавати турску администрацију и издавати боравишне дозволе лицима без пасоша“, рекао је новинарима портпарол МСП Немачке на редовној конференцији за медије у Берлину.

У Немачкој живи око 2,3 милиона Турака и то је највећа турска дијаспора у свету, а многи Сиријци су дошли у Немачку после 2015. године када је њихова земља отворила своје границе за стотине хиљада избеглица.

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер жели да дозволи улазак жртвама земљотреса, али, како је рекла „са редовним визама које се брзо издају и важе три месеца“.

Турцима чији су пасоши остали закопани под рушевинама саветује се да контактирају немачку амбасаду у Анкари ако желе да бораве код својих рођака у Немачкој под условом да рођаци преузму одговорност за њих.

Сиријцима је пут ка Немачкој тежи јер званични Берлин нема дипломатске везе са Сиријом више од 11 година, од избијања грађанског рата.

Другим речима, грађани Сирије морају да путују до амбасаде Немачке у суседним земљама и тамо поднесу захтеве за визу, што је било компликовано и пре земљотреса.

Novi zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihtera u Turskoj

Преузмите андроид апликацију.