Почетна > Свет
Свет

Турска уложила протест Холандији због цепања Курана у Хагу

Турска је данас позвала на разговор холандског амбасадора у Анкари због скупа који је одржан у недељу у Хагу, на коме је цепана копија муслиманске свете књиге Курана, саопштило је министарство спољних послова.
Фото: Танјуг/AP/Burhan Ozbilici

„Амбасадор Холандије у Анкари је позван у наше министарство и ми смо осудили и протестовали због овог гнусног и чина достојног презира и захтевали смо да Холандија не дозволи такве провокативне акте“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Саопштено је да и „чин достојан презира“ у Холандији, након Шведске, где су вређане исламске свете вредности, представља „злочин из мржње“, и да је јасан показатељ да „исламофобија, дискриминација и ксенофобија не познају границе у Европи“, наводи британска агенција.

Након што је примерак Курана спаљен у суботу на протесту у Стокхолму, из Турске је поручено Шведској да не би требало да очекује подршку кандидатури за чланство у НАТО.

То није било први пут да крајње десничарски политичар Расмус Палудан, који је на челу данског антиисламског покрета Страм Курс (Тврдокорни), спаљује Куран.

Ko je bugarska kriptokraljica Ruža Ignatova koja je prevarila svet?

Преузмите андроид апликацију.