Почетна > Свет
Свет

Турска у марту наставља разговоре са Шведском и Финском о приступању НАТО-у

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да ће разговори са Шведском и Финском о њиховим кандидатурама за чланство у НАТО-у бити настављени 9. марта, након што су обустављени у јануару након протеста у Стокхолму због паљења Курана.
Фото: Танјуг/АР/Ali Unal

Турска је раније отказала трилатералне разговореса Шведском и Финском о њиховим апликацијама за придруживање НАТО-у након што је лидер данске крајње десничарске политичке партије Тврда линија, Расмус Палудан, спалио копију Курана испред турске амбасаде у Стокхолму у јануару, преноси Ројтерс.

Чавушоглу је рекао да Шведска још увек не испуњава своје обавезе према меморандуму потписаном на самиту НАТО-а у Мадриду прошлог јуна, иако су генерални секретар НАТО-а и други савезници рекли да је Стокхолм променио своје законодавство.

“Нажалост, нисмо задовољни корацима Шведске у примени Мадридског меморандума. Није могуће да кажемо ‘да’ кандидатури Шведске за НАТО пре него што видимо ове кораке“, рекао је Чавушоглу.

Шведска и Финска су прошле године поднеле захтев за придруживање Алијанси након што је Русија извршила инвазију на Украјину, али су се суочиле са примедбама Турске, која је, уз Мађарску, још увек једина земља чланица НАТО-а која није ратификовала њихове захтеве, наводи агенција.

Анкара је оптужила Стокхолм да крије припаднике терористичких група и захтева њихово изручење као корак ка давању зеленог светла за чланство Шведске у НАТО-у.

Сједињене Државе и друге земље НАТО-а се надају да ће те две нордијске земље постати чланице алијансе на самиту НАТО-а који ће бити одржан 11. јула у главном граду Литваније Вилњусу.

Иако је Анкара сигнализирала да би могла одобрити Финску апликацију, није дала никакав наговештај да ће до тада дати зелено светло Шведској кандидатури.

Zemljotres jačine 5,5 pogodio istočnu Tursku

Преузмите андроид апликацију.