Почетна > Свет
Свет

Турска позвала на разговор амбасадоре девет земаља

Турска је данас позвала на разговор амбасадоре девет земаља, међу којима су САД, Немачка и Француска, јер су затвориле конзулате у Истанбулу из безбедносних разлога, рекао је неименовани извор из турског министарства спољних послова на који се позива Ројтерс.
Фото: Unsplash/Ibrahim Uzun

Анкара је, раније у току дана, оптужила групу западних земаља да воде психолошки рат против Турске и покушавају да униште туристичку индустрију те земље.

Немачка, Холандија, Британија и Француска су ове недеље затвориле своје конзулате у граду са око 16 милиона људи, навео је АП.

Немачка амбасада је затварање конзулата образложила ризиком од могућих узвратних напада након инцидената са спаљивањем Курана у неким европским земљама.

САД и друге земље издале су упозорења везана за путовања у Турску позивајући грађане да буду опрезни.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио је да су затварање конзулата и упозорења о путовању, део западне завере да се спречи опоравак турског туристичког сектора након пандемије корона вируса.

„На дан када смо прогласили наш циљ да (привучемо) 60 милиона туриста, у време када је стигло 51,5 милиона туриста и када смо остварили 46 милијарди долара прихода од туризма, они су били на ивици да започну нови психолошки рат (против) Турске“, рекао је Сојлу

Он је казао да је Турска ове године извела чак 60 операција против Исламске државе и ухапсила 95 особа.

Прошле године је близу 2.000 осумњичених припадника ИД ухапшено у више од 1.000 операција изведених против те групе, рекао је Сојлу.

Шведска и Финска инсистирају да заједно уђу у НАТО

Преузмите андроид апликацију.