Почетна > Свет
Свет

Турска: Након јутрошњег земљотреса уследило 100 накнадних потреса

Након разорног земљотреса јачине 7,8 степени који је јутрос погодио делове Турске и Сирије, догодило се више од 100 накнадних потреса од којих су три била јача од 6,0 степени по Рихтеровој скали, изјавио је Орхан Татар, генерални директор за смањење ризика од земљотреса у Центру за управљање ванредним ситуацијама (АФАД).
PФото: танјуг/DIA images via AP

Наводећи да је највећи од накнадних потреса био јачине 6,6 степени по Рихтеровој скали Татар је рекао да постоји озбиљна активност земљотреса у региону, пренела је Анадолија.

„Ови накнадни потреси постоје већ дуже време. После овако великог главног удара, после главних потреса до 7,7-7,6 степени у региону ће се наставити накнадни потреси до 6,7- 6,5 степени“, казао је он.

Према његовим речима, процењује се да ће се потреси наставити још најмање годину дана.

„Стога је најважније да молимо грађане да не улазе у оштећене објекте“, поручио је Татар.

Он је истакао да објекти који нису уништени након накнадних потреса јачине 5,0-6,0 степени могу бити оштећени у накнадним потресима јачине 5,0 и више степени.

Турски дистрикт Елбистан у провинцији Кахраманмарас погодио је потом земљотрес јачине 7,5 степени по Рихтеровој скали у 13.24 часова по локалном времену, пренео је Ројтерс.

Елбистан се налази око 130 километара северно од Газиантепа, где је био епицентар јутрошњег земљотреса.

Најмање 70 особа је настрадало широм Кахраманмараса након првог земљотреса, а за сада нема података о евентуалним жртвама након другог земљотреса.

Novi snažan zemljotres u Turskoj, jačine 7,7 stepeni u centralnom delu zemlje

Преузмите андроид апликацију.