Почетна > Свет
Свет

Турска блокирала присуство Гласу Америке и Дојче велеу

Турска агенција за надзор медија РТУК блокирала је приступ Гласу Америке и немачком емитеру Дојче велеу због тога што нису поднели захтеве за лиценце, рекао је данас члан тог надзорног тела Илхан Таши.
Фото: PrtSc/Voice of America/YouTube

У фебруару су Дојче веле и Глас Америке саопштили да неће поднети молбе за дозволе у Турској како то тражи РТУК према закону о медијској регулативи у земљи, за који критичари наводе да има за циљ повећање цензуре. Таши, члан одбора РТУК, из главне опозиционе Републиканске народне странке (ЋП), написао је на Твитеру да је судском одлуком блокиран приступ сервису Дојче велеа на турском језику и Гласу Америке.

„Ево вам слободе штампе и напредне демократије!”, истакао је он. Огромна већина мејнстрим турских медија сматра се блиским влади и фаворизује у извештајима председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и његове савезнике, пренео је Танјуг.

РТУК, чијим одбором за креирање политике доминира Ердоганова Странка правде и развоја (АК) и њени савезници, често кажњава емитере који су критични према влади, навела је британска агенција Ројтерс.

Orban: Nisu potrebne sankcije, već hitan prekid vatre i mir

Преузмите андроид апликацију.