Почетна > Бизнис
Бизнис

Туризам уништава омиљено острво Немаца

Превише аутомобила и грађевинских пројеката, неодржива потрошње воде. Масовни туризам прави све веће проблеме на омиљеном острву Немаца. Еколози оцењују да је Мајорка на граници издржљивости.
Фото: Unsplash/Eugen-Zhvcik

Саобраћајне гужве на прилазним путевима који воде до плажа и излетничких дестинација, хаос са паркирањем, недостатак таксија, а сада још и проблеми с пијаћом водом: Мајорка, најпосећеније острво за одмор у Европи, на граници је издржљивости – толико да су позиви на ограничавање масовног туризма све гласнији. „Не можемо да наставимо да растемо“, најављује тамошња влада и размишља о корацима како да се супротстави колапсу који прети.

Туристи који се возе по острву у овим касним летњим данима, често се осећају као да су у свом родном граду. Уместо романтичне самоће на прелепим путевима уз обалу, они се налазе заглављени у саобраћају. Дугачки каравани рент-а-кар аутомобила вијугају до познате плаже Ес Тренц, до сликовитих градића Деја и Валдемоса или до популарних видиковаца као што је Кап де Форментор на северу острва.

Након вожње у конвоју, следи исцрпљујућа потрага за паркинг-местом. У недостатку паркинг-места, приступни путеви, прилази и излази за случај опасности су блокирани. Ситуација је ужасна, жали се Луис Апестеија, градоначелник Деје, места које има 700 становника и које је буквално преплављено туристима. Ту живе многи уметници, а у близини је и луксузна кућа холивудске звезде Мајкла Дагласа.

У општини Деја је и видиковац Са Форадада. Сваке вечери ту су гомиле туриста који желе да уживају у заласку сунца. Прилаз кривудавим и уским панорамским путем је фантастичан, али може да постане ноћна мора у густом саобраћају. „Ако ускоро не пронађемо решење, у једном тренутку ће се десити нека несрећа“, каже градоначелник Апестеија.

После месеци без кише, у Деји је морала да се рационализује вода за пиће. Бунари су празни и место мора да се снабдева цистернама. Забрањено је пуњење базена, баште више не смеју да се заливају. Ускоро би могле да се уведу и рестрикције воде од по неколико сати, јер она почиње да недостаје и у другим местима на острву као што су Кампос, Арта, Солер и Манакор.

С обзиром на све веће проблеме на острву, регионални министар за заштиту животне средине Микел Мир залаже се за обуздавање туризма – али и грађевинске делатности, јер се све више уништава пејзаж. „Потребно је бити умеренији, смањити број туриста и смањити урбани раст.“

Такви позиви нису новост. Острвска влада је већ раније увела мораторијум којим се ограничава број туристичких кревета на 430.000. Поред тога, само три крузера дневно могу да пристану на острво.

Међутим, након што је број туриста нагло опао у две пандемијске године, 2020. и 2021, привремено су утихнуле и жалбе на масовни туризам. Овог лета су се гужве вратиле, а с њима и проблеми.

Хотели су у јулу и августу били скоро у потпуности попуњени. Прилив туриста нису успорили ни рат у Украјини, ни галопирајућа инфлација, ни хаос на европским аеродромима. „После ограничења због короне, постојала је велика жеља да се оде на одмор“, каже Марија Фронтера, директорка Удружења хотелијера Мајорке.

У првој половини 2022. дошло је 4,6 милиона туриста – готово исто као и у години пре пандемије. А у јулу и августу их је, према прелиминарним подацима, било и више него 2019.

U Austriji za 92 odsto više stečaja nego prošle godine

Преузмите андроид апликацију.