Почетна > Свет
Свет

Туризам у Бечу поново на нивоу пре пандемије

Смештајни објекти у Бечу остварили су у првом полугодишту 2023. године приход од више од пола милијарде евра. Посматрајући свеукупно стање, туризам је поново достигао ниво пре пандемије коронавируса.
Фото: Wikimediacommons/Berkcent

Овај резултат је за 70 одсто већи у поређењу са истим периодом претходне године. Прошлог месеца у Бечу је регистровано 1,7 милиона ноћења. То је повећање од око 18 одсто у односу на претходну годину. Најважнија тржишта одакле су туристи долазили су Немачка, Аустрија, САД, Велика Британија, Италија и Шпанија.

„Коначно смо превазишли пандемију, како у поређењу са претходном годином, тако и у поређењу са 2019. годином. Подаци за јул показују да смо чак и по броју ноћења премашили цифру из јула 2019. године. Оно што нас посебно радује је чињеница да имамо више запослених у сектору смештаја и угоститељства, тачније 400 запослених више него 2019. године. Укупно располажемо са скоро 53.000 запослених“, изјавио је директор Туристичке организације Беча, Норберт Кетнер.

Садашњи ниво ноћења и прихода премашује ниво пре пандемије. Кетнер очекује „добру годину“ за бечки туризам.

Међутим, истиче да треба сачекати ефекте инфлације. „Тренутно не видимо никакве сигнале упозорења, али смо опрезни. Ако упоредимо бечки сектор смештаја са европским конкурентима, видимо да бечки хотелијери сигурно нису вође у подизању цена, већ се налазе негде у средини европског тржишта“, рекао је Кетнер.

Од јануара до јула, главни град Аустрије је забележио 9.177.000 ноћења, што представља раст од 43 одсто у поређењу са истим периодом претходне године. Током јула у Бечу је са 348.000 ноћења (+22 одсто) највише боравило туриста из Немачке, следи Аустрија (266.000, +8 одсто), САД (117.000, +16 одсто), Велика Британија (62.000, +22 одсто) итд.

Гостију из Кине и даље нема. Кетнер објашњава да је то због смањеног броја летова из Кине према Аустрији за 75 одсто. „Кина се и даље споро отвара ове године. С друге стране, Кореја функционише веома добро. У Јапану видимо суздржаност у путовањима“, објаснио је Кетнер.

 

Преузмите андроид апликацију.