Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Туризам спавања је нови тренд у свету путовања! Све више људи иде на одмор да би се наспавало

Све више хотела прилагођено је мирном сну.
Фото: Pexels/Cottonbro

У друштву се све више људи жали на недостатак сна. Разлога је много, од анксиозности, преко промене начина живота, до здравствених тегоба. Али да ли сте икада размишљали о путовању као терапији несанице? Звучи чудно? Али један од трендова који се појавио након пандемије коронавируса је туризам спавања

Иако се угоститељски сектор поигравао са овом идејом већ неко време, популарност концепта је порасла последњих година.

Некретнине широм света сада се фокусирају на искуство спавања. То значи да се гости могу пријавити у хотеле прилагођене искључиво мирном сну.

Хотели у Њујорку и Лондону данас нуде собе са погодностима за спавање и звучном изолацијом. Једни нуде медитације за спавање, избор јастука са опцијама, односно за госте који више воле да спавају на боку или леђима и посебан чај за спавање.

Други су подигли туризам спавања на виши ниво па тако гостима нуде програме спавања, односно информације о вашим тренутним обрасцима спавања након двоноћног праћења спавања.

Трећи се удружују са клиникама за спавање како би гостима понудили програме који проучавају спавање како би се идентификовали потенцијални поремећаји сна.

Ту су и кревети које контролише вештачка интелигенција, а који прилагођавају тачке притиска и температуру док спавате, етерична уља, маске за спавање и књиге које инспиришу спавање.

Зашто је сан одједном постао тако важан објекат туристичке индустрије?

Др Ребека Робинс, истраживач спавања и коаутор књиге „Спавање за успех“ верује да је ова промена закаснила, посебно када су хотели у питању.

„Путници резервишу хотеле да би се наспавали“, каже она напомињући да се у прошлости хотелска индустрија фокусирала на ствари које заправо ометају сан.

„Људи често повезују путовања са отменим оброцима, касним одласком у кревет, разгледањем и стварима које радите током путовања, готово на рачун сна“, додаје она.

„Мислим да је дошло до огромне сеизмичке промене у нашој колективној свести и приоритетима око здравља и добробити. Чини се да је глобална пандемија одиграла велику улогу у томе“, закључује др Робинс.

Usamljenost kod dece uzrok kasnijih problema sa alkoholom

Преузмите андроид апликацију.