Почетна > Србија
Србија

Туристички центри пуни и упркос поскупљењима

Због раста цена и инфлације ове године скупље је летовање и у иностранству и у Србији. Али, ако је судити по изјавама туристичких радника, то за сада не утиче на посету гостију.
Фото: WikimediaCommons

На више цене морају да рачунају и они који се пријављују за ваучере од 15.000 динара за одмор на јесен. Нивеслисање цена. Тако туристички сектор објашњава поскупљења. Скупљи су храна, хемија, енергенти.

„Да би задржали радну снагу, плате у угоститељству и хотелијерству су порасле и самим тим производ мора да порасте. Оно што је моје мишљење је да су хотелијери раније давали много јефтино и да сад полако долазе на тржишну цену производа који заслужују“, каже Александар Васиљевић, Удружење хотелијера и ресторатера Србије ХОРЕС.

„У хотелима, ресторанима цена је порасла за неких двадесетак посто. Наравно импути су порасли морали смо и ми наше цене повећавати, тј. кориговати са стањем на тржишту“, додаје Далибор Секулић, менаџер продаје хотелско-угоститељском предузећу на Палићу.

Рекордне посете 

Али то не утиче на посету туриста, показују подаци које износе туристички радници широм земље.

„Ако гледамо податке за првих пет месеци ове године, ми смо остварили за сада рекордне параметере када су и ноћења и доласци у питању. Ако говоримо о Палићу, Палић има 94 посто раста у ноћењима, Суботица има преко 120 посто раста у ноћењима“, наводи Александар Медаковић, директор Туристичке организације Суботице.

„Интересовање је огромно и примера ради да поменемо да се апартман у приватном смештају на Златибору може пронаћи већ од неких 15 евра по особи дневно у зависности где се он налази, док полупансион у хотелском смештају у хотелима три звездице се креће већ од неких 35 евра“, наглашава Владимир Живановић, директор Туристиче организације Златибора.

У луксузнијим иде од осамдесетак евра па навише, у зависности од пакета. Чини се да раст цена за сада не одвлачи туристе. Они с којима смо разговарали, посматрају га као део општег поскупљења.

За српске туристе бесплатна медицинска помоћ у Црној Гори

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке