Почетна > Свет
Свет

Туристичке виле у Тоскани због суше могу да остану без воде за базене

Туристичке виле у Тоскани, главној дестинацији за туристе са дубљим џепом, мораће овог лета да ограниче употребу воде у својим базенима због страха од несташице воде јер се Италија суочава са новом сушом.
Фото: Unsplash/Luis Tosta

Акведото дел Фјора (АДФ), аквадукт који опслужује трећину Тоскане преко мреже дугачке више од 8.000 километара, забраниће употребу обичне воде за пиће за пуњење приватних базена за госте од јуна до краја септембра, пренео је Ројтерс.

Сеоске виле и куће у оквиру такозваног агритуризма, уместо тога ће морати да допуне своје базене водом из приватних бунара или из цистерни, због чега ће повећати своје трошкове.

Председник АДФ Роберто Ренаи рекао је да мере усвојене прошле године треба поновити због утицаја упорних климатских промена.

Већ је забрањено користити воду за пиће за пуњење базена у приватним вилама.
Фото: Shutterstock/Gaspar Janos

Федерико Тадеи, председник удружења које заступа власнике фарми у тосканској провинцији Сијена изјавио је да су они веома забринути због потенцијалног утицаја забране.

„Сваки дан морамо да променимо један или два одсто воде. Током четири месеца променимо воду еквивалентну једном ипо базену“, рекао је он.

Према његовим речима, то је минимум потребан за одржавање чисте воде у базену коју могу да користе туристи који изаберу ту провинцију.

Провинција Сијена, позната по производњи вина Кјанти, има 1.200 агротуристичких објеката и највећи је такав центар у Тоскани.

Отприлике једна од пет туристичких агрофарми у Сијени има базен за посетиоце.

Kineski premijer podstiče ekonomski rast te zemlje kako bi poboljšala privredu

Преузмите андроид апликацију.