Почетна > Бизнис
Бизнис

Туристи у Грчкој летос оставили 20 милијарди долара

Лето у Грчкој ове године, може се рећи, траје дуже него икада. Температура око 30 степени, плаже пуне туриста који неретко, на последње купање пред лет, свраћају на њих са коферима. Акропољ је током јула и августа дневно посећивало невероватних 16.000 туриста, али ни сада интересовање гостију није много мање.
Фото: Unsplash/macpukpro

Атина је поново на списку десет најлепших градова света, на шестом месту – иза Венеције, Рима, Барселоне, Прага и Њујорка. Успешна туристичка кампања под паролом, „завршите недељу као Грци” нуди сада главни град Грчке као идеално место за краћи одмор током викенда.

Атински хотели се поново пуне и са доласком јесени се очекује успон конгресног туризма. По оцени „Busness destinations travel awards” Атина је проглашена најбољим европским градом за одржавање конференција. Од 2017. је отворено 70 нових хотела у Атини, још 2.500 соба у новим објектима је у завршној фази, али попуњеност хотела још увек није онаква какву би туристички сектор желео.

Велики број туриста се и даље одлучује за приватан смештај, иако је према европским статистикама Атина на списку јефтинијих туристичких дестинација.

Ако се томе дода и овогодишња порука гостима да „Грчка је све што вам треба”, није нереално очекивати да ће туристи, пре свега пензионери из северних земаља, размислити о позиву домаћина да зиму уместо у домовини за много мање новца проведу у топлој грчкој клими.

„После богатог лета, рачунамо на успешне јесен и зиму”, каже министар туризма Василис Кикиљас и подсећа да су већ сада остварени приходи од туризма близу 20 милијарди евра, што значи да се остварују наде да ће ова туристичка сезона бити подједнако добра као она најбоља 2019. године. Раст дохотка у сфери услуга је у јулу и августу за чак 50 одсто већи него прошле године.

Severna Koreja lansirala balističku raketu

Преузмите андроид апликацију.