Почетна > Бизнис
Бизнис

Турбина за Северни ток 1 у Немачкој, Шолц хоће да је види

Гасна турбина за гасовод Северни ток 1, која је била у жижи продубљивања енергетског сукоба са Русијом, налази се у Немачкој после редовног сервисирања у Канади, и немачки канцелар Олаф Шолц намерава лично да је види, саопштено је из компаније Сименс Енерџи.
Фото: Michael Kappeler/dpa via AP

Русија је навела проблеме са турбином као разлог за прекид испорука гаса преко гасовода Северни ток 1, главне линије за снабдевање Европе руским гасом, наводи Ројтерс.

Из компаније Сименс Енерџи је потврђено да ће канцелар Шолц посетити локацију у Милхајман дер Руру, на северозападу Немачке, где се турбина тренутно налази.

„Он (Шолц) ће, заједно са нашим извршним директором Кристијаном Брухом, погледати турбину која је сервисирана у Канади за потребе гасовода Северни ток 1 и која је сада спремна за даљи транспорт у Русију“, наводи се у позиву на сутрашњи догађај који је немачка компанија упутила медијима.

Виши руководилац у руском гасном гиганту Гаспрому изјавио је прошле недеље да испорука турбине Немачкој, после завршеног сервисирања у Канади, није у складу са уговором и од тада је било нејасно где се турбина тачно налази.

Европска унија оспорава аргументе Русије и Гаспрома да су проблеми са турбинама разлог за нагло смањење количина гаса који се испоручује кроз гасовод Северни ток 1, којим се из Русије, испод Балтичког мора, гас траспортује у Немачку.

Смањење испоручених количина гаса повећало је ризик од несташице и рационализације гаса у Европи ове зиме.

Podružnica Tojote lažirala podatke o emisiji gasova od 2003. godine

 

Преузмите андроид апликацију.