Почетна > Србија
Србија

Трупе КФОР биле присутне у подручју Бањске при акцији тзв. косовске полиције

Трупе КФОР-а биле су присутне на подручју Бањске у време акције тзв. косовске полиције, где су “пажљиво пратиле ситуацију и биле спремне да одговоре“, а полиција тзв. Косова интервенисала је у складу са својим овлашћењима за спровођење закона, као први одговорни, саопштено је данас из КФОР-а.
Фото: Танјуг/AP Photo/Marjan Vucetic

“Косовска полиција, Еулекс и КФОР су деловали у блиској координацији, као први, други и трећи одговорни. Командант КФОР-а остаје у редовном контакту са свим странама, укључујући Еулекс, представнике косовских институција и косовских безбедносних организација, као и начелника Генералштаба Војске Србије“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће НАТО, преко КФОР-а, предузимати неопходне радње за одржавање безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на КиМ, што ће чинити “непристрасно и у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године“.

Поред тога, КФОР ће такође наставити да “обезбеђује безбедносни оквир неопходан да би дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ напредовао“, што је, како се наводи у саопштењу, једини начин да се реше отворена питања и да се постигне трајно решење које поштује права свих заједница.

Šole sa Vučićem o značaju deeskalacije i izbegavanja dodatnih tenzija na KiM

Преузмите андроид апликацију.