Почетна > Свет
Свет

Трудо: Тражио сам овлашћења да бих окончао протесте

Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је данас да је тражио овлашћења о ванредним ситуацијама да оконча протесте који су блокирали граничне прелазе и центар Отаве, јер представљају економску претњу која штети односима са САД.
Фото: Танјуг/AP/Justin Tang

Власти су обећале да ће уклонити стотине камионџија који су парализовали Отаву, што је Трудо раније назвао претњом демократији, пренео је Ројтерс.

Полиција је почела да поставља ограде око неких владиних зграда, а Трудо се претходно у понедељак позвао на Закон о ванредним ситуацијама дајући својој влади широк спектар додатних привремених овлашћења.

„Блокаде и окупације су незаконите. Оне су претња нашој економији, односима са трговинским партнерима, претња су ланцима снабдевања и доступности основних потрепштина попут хране и лекова“, рекао је Трудо у Доњем дому парламента.

Док су демонстранти у почетку протестовали против обавезне вакцинације против ковид-19 за камионџије и других ограничења, неки су рекли да се противе Трудоу и да желе да га избаце са функције.

Полиција у Отави поделила је данас још флајера упозоравајући возаче камиона и друге који паралишу центар града да ће се суочити са строгим казнама.

Постављено је око 400 возила, од којих су нека паркирана испред Трудоове канцеларије.

Лоше време би могло да закомпликује деловање полиције.

У Отави од јутрос пада киша, а метеоролошка служба је саопштила да ће она касније прерасти у снег и да се до петка ујутро очекује до 30 центиметра снежног покривача.

Bajden: Vrata diplomatskog rešenja ostaju otvorena

 

Преузмите андроид апликацију.