Поширано јаје многима је омиљени доручак, али се ретко налази на трпези због веровања да је компликовано припремити јаје на овај начин.
Ово деликатно јело настаје кувањем јаја ван љуске, а резултат је укусан залогај са текстуром облака из којег цури жуманце. Ова техника кувања јаја настала је у Француска у 19. веку, а поче (La poshe) значило би створити омотач.
Код уобичајеног поширања ољуштено јаје треба ставити у кључалу воду у коју смо претходно додали мало сирћета и соли.
Додавање сирћета помаже да се беланце брже стврдне, а осим сирћета можете користити и сок од лимуна. После неколико минута, јаје је спремно.
Затим га пажљиво извадити из воде, ставити на парче хлеба и послужити уз сос, најчешће холандски сос, познатији као холандски сос.
И управо у овом кораку настају проблеми, јер се често дешава да се јаје распадне у фази сервирања.
Зато је створен један од трикова који је залудио друштвене мреже. Све што вам треба да поширано јаје увек испадне одлично је – кутлача.
У дубоку посуду ставите воду, додајте сирће и посолите и оставите да проври. Када је вода проврила, загрејте кутлачу и премажите је уљем или путером.
Додајте јаје и потопите у воду. Кувајте неколико минута и извадите из воде – имаћете савршено поширано јаје.
Šta može da se dogodi u organizmu ako preteramo sa konzumiranjem jaja?
Преузмите андроид апликацију.